zondag 1 mei 2011

Socialist én Monarchist?!

Je kon er niet omheen, dit weekend was een koninklijk weekend. Vrijdag was er natuurlijk eerst HET huwelijk van Prince William met zijn Catherine Middleton zoals we haar nu maar voluit gaan noemen. En ja, ik heb gekeken, niet vanaf een uur of elf toen de uitzending hier in Nederland begon, nee, bij mij ging de tv om half 10 al aan op BBC1 en ik heb genoten, van de life uitzending en van alle herhalingen. 30 jaar geleden zat ik als bijna 16jarige aan de buis gekluisterd toen Williams ouders trouwden en nu zat ik er weer. Ik moet wel bekennen dat ik meer vertrouwen heb in dit paar.


En gisteren was het natuurlijk Koninginnedag in ons eigen land. Nou heb ik niet zoveel met al die vrijmarkten en het feesten en hossen, maar het uitje van de Koninklijke familie bekijk ik graag. Ik moet bekennen dat voor mij het belangrijkste hierbij de volgende vraag is: Hoe is Máxima gestyled vandaag. Niet dat ik nou zo'n fashionista ben, maar ik vind haar een topvrouw (ik heb ooit het genoegen gehad haar te mogen ontmoeten) en ben meestal erg onder de indruk van haar outfits. Ook gisteren stelde ze niet teleur. Eerst droeg ze nog een vestje over deze prachtige jurk en toen vond ik haar er al weer fantastisch uitzien, maar toen de hele jurk tevoorschijn kwam, was ik helemaal verkocht.
Dit wordt op een goede dag onze koningin!!!

De foto's komen van het internet en ik bedankt hierbij de makers.

Ergens in de schemerzone van waken en slapen (of was het nou slapen en waken?) sprong er opeens een gedachte omhoog: kon ik als socialist eigenlijk wel een monarchist zijn???!!!! Mijn gedachten gingen terug naar het jaar dat Beatrix van prinses naar koningin ging en hoe zo'n fel betoog ik toen met een vriendin heb gehouden tijdens de aardrijkskundeles over de waanzin van het opnieuw plaveien van de Dam ten behoeve van de kroning, terwijl er een enorme woningnood in Amsterdam was. Ja, in die tijd was ik fel, lid van de PPR jongeren, bezig met de vrouwenbeweging en zeer politiek bewust. Maar je wordt ouder, je gedachten genuanceerder en ik bleek ook een meisje te zijn dat in sprookjes geloofde (ik geloof met dank aan Charles en Diana) mijn interesse voor het koningshuis bleef groeien en sinds Máxima in the picture is helemaal.
Mijn socialistisch vuur brandt misschien ook iets minder fel, hoewel ik nog steeds vind dat er teveel aan de onderkant gesneden wordt ipv aan de kant die het meeste dragen kan. Ik vind ook dat het koningshuis een land extra cachet geeft, het is niet voor niets dat landen zonder koningshuis zoals Amerika en Duitsland altijd met hun neus vooraan staan als er iets koninklijks in het nieuws is.  En ik vind ook niet dat het koningshuis alleen maar op onze zak teert. Zover ik het begrijp, vervullen ze allemaal een funtie in het publieke leven, is prins Willem-Alexander zeer gewaardeerd om zijn kennis op het gebied van waterbeheer en zet Máxima zich ook op vele fronten in.
Dus laat mij maar een monarchist zijn en een socialist, in mijn wereld gaat dat heel goed samen.

6 opmerkingen:

lia zei

Nou is het me helemaal duidelijk, omdat ik eerst op je oude blog niet meer kon reageren (nu dus weer wel) Heb ik het ook niet meer geprobeerd, omdat er ook dames zijn die alleen bepaalde mensen toelaten. En zo was het me niet opgevallen dat je een totaal nieuwe blog was begonnen. Maar ik heb me hier dus meteen aangemeld.

fijne dag, lia

Pink Princess zei

HA een medestander wat betreft Socialist/monarchist :) Ja hoor, Maxima Zzla een prima koningin worden. EN een style-icoon want wat zag ze er weer prachtig uit :)

Ben thuis gebleven gisteren, bussen reden niet...anders was ik ff naar Knaal gegaan. Maar toch ook leuk hoor thuis hihi. En ja vrijdag was OOK mooi (BBC idd ;) )

Liefs en groetjes van Marian

Mariette zei

Lieve Brigitte,

Goed geformuleerde post! Ja, Winston Churchill zei het al: Als een man geen socialist is tegen de tijd dat hij 20 is, heeft hij geen hart. Als hij nog steeds socialist is tegen de tijd dat hij 40 is, heeft hij geen hersens.
Ik neem aan dat hij ons, vrouwen daarin ook erkent!
Ook zei Winston over de gediplomeerde socialisten: Een communist is als een krokodil: als het zijn bek opent weet je niet of het probeert te lachen of aanstalte maakt je op te eten.

Maar goed, dat opzij. Over Máxima ben ik het helemaal met je eens! Weet je wat ik nog tegen Pieter zei vanavond bij een nabeschouwing van de Royal Wedding? Wat mij destijds zó'n pijn heeft gedaan was dat Máxima's ouders er niet bij mochten zijn. Die volgden het huwelijk in Londen... Dat is bijna crimineel! Hoe moet zo'n meid dit hebben kunnen verwerken en ook haar ouders? Politiek stinkt vaak en anderen worden er het slachtoffer van.

Jámmer. Het leven kan zo mooi zijn en liefde overwint véél. Dit stel staat er zéker beter voor dan destijds William's charismatische Moeder!

Liefs,

Mariette

L. zei

Hihi, ik heb het ook. Ik ben lid van de SP hier in mijn woonplaats en tja, die zijn tegen de monarchie... Dus heb ik de vlag maar niet uitgehangen ;). Maar wel kijken op de t.v. natuurlijk.
Ik vond Maxima's kleding met het vestje maar zozo, maar toen het vestje uitging: mooie jurk!

xx,
Lilian

Brad zei

Brigitta, I'd love to understand the post.
How about adding Google translator for us who don't know the language ?
Anyway, I hope all is well.
I haven't spent much of the winter posting. Now I'll get active again.
Hope all is well with you, my friend,
Brad

gerrie zei

Ons Koningshuis;
Een aanwinst voor ons in de wereld. Niemand hoeft te denken; welke persoon hoort er ook weer bij dat land? En de kosten? Nog geen kratje pils per huishouden per jaar. Goedkoper kunnen we het niet maken! En de werkuren die zij maken daar wil niemand voor tekenen. Vrijdag een bruiloft =voor hen een verplichting, en zaterdag vroeg op om in Limburg te zijn. En onze Koningin doet het prima en haar zoon en schoondochter kunnen nu nog wat vaker bij de kinderen zijn. Prima oplossing zo.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie