maandag 1 augustus 2011

Poezenverdriet

Eind mei ontstapte onze krolse Layla, een hele nacht en een hele dag was ze foetsie. Tja, en dan kun je natuurlijk op je klompen aanvoelen dat zo'n uitstapje niet zonder gevolgen zal blijven. Heel langzaam zagen we haar uitdijen en na een beetje gereken, wisten we dat ze vorige week zo rond donderdag zou moeten bevallen. Donderdag kwam, maar nog helemaal niets (de week daarvoor had ze al een keer een vals alarm afgegeven) Vrijdag was het echter helemaal anders, Layla was anders en rond half 10 braken haar vliezen (jaja, ook bij poezen gebeurt dat gewoon) na een uur was er nog steeds niets onderweg. Ik toch maar even de dierenarts gebeld en die vertelde me dat het wel een hele dag kan duren.
Rond half 3 was het dan zo ver, de bevalling begon. Maar helaas, het eerste katje kwam levenloos ter wereld en was ook extreem klein.
Niet lang daarna kwam nummer 2, beduidend dikker en groter maar nog steeds klein, maar hij/zij deed het uitstekend. Toen kwam nummer 3 weer iets kleiner maar ook goed actief even later nummer 4!! Van haar/hem wist ik niet of het wel goed zou komen, ze/hij was erg klein, maar deed toch haar/zijn best. En toen begon moeders zich te poetsen en dacht ik dat het klaar was maar toen ik een kwartier later nog een keer in de doos keek lag daar nummer 5!!!! Volgens mij is zo'n groot nest eigenlijk te veel voor een eerste keer, maar ja, het was wel zo. Bij dit laatste katje had ik helemaal geen goed gevoel maar het leek allemaal goed te gaan en we gingen 's avonds met een gerust hart op koffievisite.

Helaas, toen we thuiskwamen was het poesje overleden. Nummer 4 leek het ook niet zo supergoed te doen en ik begon me echt een beetje zorgen te maken, terecht want ook zij overleefde het niet. De andere 2 poesjes leken het goed te doen, ze buitelden wat over elkaar heen en lieten van zich horen als moeders de doos verliet.
We moesten 's middags even een uurtje weg en tot onze grote verbazing en verdriet lag er weer een dood poesje in de doos. Ik mijn moeder bellen die direct vroeg of Layla wel genoeg melk had. Toen ik dat ging controleren, bleek dat haar tepels al weer helemaal klein waren en kon ik ook geen opgezette melkklieren meer voelen. Ik de dierenarts gebeld, het enige dat we nog konden proberen was kittenmelk. Daarnaast hebben we een warme lamp op de doos gezet want Layla raakte behoorlijk in de war en verliet steeds vaker de doos.
Al onze inspanning hebben helaas niet geholpen, gisterochtend was ook het laatste poesje overleden. Ik was in tranen, ik had me hier zo ontzettend op verheugd, 4 levende kittens en nu helemaal niets meer.

En Layla? Het is net alsof er nooit kittens zijn geweest, ze loopt niet te zoeken of te mauwen, het enige wat ze wil is extra aandacht (maar perzen zijn sowieso gek op aandacht) Ik heb nog een gesprek met de dierenarts hierover, want ik wil natuurlijk wel weten of het verantwoord is dat ze ooit nog weer een nestje krijgt. Zo niet, dan laten we haar steriliseren want een drama zoals afgelopen weekend wil ik niet nog een keer meemaken.

16 opmerkingen:

Lisette zei

Ah, wat zielig voor je! Vaak hebben ze bij zo'n eerste dracht maar één kitten. Misschien was het inderdaad wel wat veel.
Mooie kat trouwens!!!

L. zei

Ik kan het me voorstellen, sterkte.

liefs,
Lilian

It's me zei

He bah wat naar...heel veel sterkte lieverd....xxx...

Sanneke zei

Nou, dat is wel heel verdrietig. Ik hoop dat (als er een volgende keer komt) het vrolijker afloopt.

G-style zei

Wat erg Brigitta ..... ooo daar zou ik ook helemaal niet tegen kunnen .

Hopelijk zal het een volgende keer goed gaan want zulke jonge kittens groot zien worden is natuurlijk wel erg mooi.

Vind je het een idee om na de vakantie even wat af te spreken, wij hebben nu vakantie en ik heb maar twee weken waarvan we ook nog vier dagen weggaan .

Nou we horen weer van elkaar , lieve groet Gea

Anja zei

Hoi Brigitta,
Wat vreselijk om dit te moeten lezen.Ik hoop dat jullie hier gauw weer doorheen zijn.Sterkte.

Groetjes Anja

lia zei

Ach wat sneu is dat. Maar poezen reageren gelukkig anders dan wij mensen. Wij moeten er niet aan denken om een van onze kids te moeten te missen, maar onze Joep word straks ook gewoon bij zijn moeder weggehaald.
Verwen Layla maar lekker, ze heeft het verdiend.

groetjes Lia

Mariette zei

Lieve Brigitta,

Jámmer van de kleintjes; best verdrietig... Maar ik zou liever hebben voorkomen dat mijn poes na een nacht stappen zwanger zou raken. Er is al zoveel dierenleed op deze wereld. Wij hebben al onze poezen laten behandelen bij de veearts. Zo besparen we hun en ook ons een heleboel leed. Hoe vind je n.l. een góed tehuis voor ze?
Het is mooi om zo'n jonge kittens te zien opgroeien. Onze poes die we gered hadden en meebrachten uit Acapulco bleek zwanger te zijn. Dus wij hebben àl haar kittens gehouden, ik was bij de geboorte. Het waren er ook vijf en de mama was héél tenger en sierlijk.

Liefs,

Mariette

Hallo Peetje zei

Ahh wat zielig. Ik kan me zo voorstellen hoe je je voelt. Ik weet niet of 5 kittens voor de eerste keer te veel is. Onze kat had er toen ook 5. en net als bij Layla kwam de vijfde kwam veel later toen we dachten dat ze al klaar was. Ze hebben het allemaal wel gered. Daarna hebben we haar laten stereliseren.
Maar zi sneu dat het zo is afgelopen.

sterkte

Brad zei

Brigitta,
When I saw the photo of the beautiful black cat with kittens, I felt overjoyed for you.
I'm so sorry to hear that it didn't work out well.
I agree, it is too sad to go through again.
Take good care,
Brad

Brenda zei

Ach wat verdrietig allemaal! Sterkte!

Fluitenkruid zei

Wat ontzettend jammer Brigitta.. Ik ben bevriend met twee perzenfokkers en zie ook bij hen dat er soms wel eens iets mis gaat.
Knuffel Layla maar lekker, gelukkig is het met haar verder goed en denk rustig na over wel of niet steriliseren.
Lieve groetjes Jannet

Jacquelien zei

Ohh wat verdrietig! Ik kan me heel goed voorstellen dat je het behoorlijk moeilijk ermee hebt gehad. Heel veel sterkte en een dikke knuffel voor Layla!

MarjaToBe zei

mooi en ontroerend verhaal. misschien was je kat nog te jong om een nestje te hebben - gewoon weer laten weglopen hoor:)

Madelief zei

Hoi Brigitta,

Wat een ontzettend triest verhaal. Gelukkig heeft jullie poes er zelf niet al teveel last van.

Lieve groet, Madelief

Anja zei

Hoi,
wat leuk dat je ook mee doet aan de candy.En ja ik moet ook nodig beginnen aan mijn mini.Ik hoef dit weekend niks,dus kan heerlijk aan de mini beginnen.
Hoe ist verder?

Groetjes