vrijdag 11 november 2011

Verwachtingen bijstellen/ Adjusting expectations

Zolang als ik mij kan herinneren vieren we kerst bij mijn moeder. Eén van beide dagen komen mijn broers en ik bij haar. Eerst kookte mij moeder het kerstdiner, later deden we allemaal iets. In mijn ogen was dit onze kersttraditie. Ik hecht waarde aan die traditie en mijn dochter ook. De laatste jaren kwam er wel eens wat gemorrel  van een van de broers en 2 weken geleden viel de bom, hij en z'n wederhelft stelden voor om met z'n allen naar de chinees te gaan. Met alle respect voor de chinees en voor alle gezinnen die daar met de kerst gaan eten, dat is niet mijn idee van het kerstdiner. We waren zo overdonderd dat we in eerste instantie ja zeiden, maar toen we er over nadachten kwamen we tot de conclusie dat dit toch echt niet is wat wij willen. Ook mijn dochter kan zich hier totaal niet in vinden (zij houdt nog meer van tradities dan ik) We hebben voorgesteld om het kerstdiner bij ons te houden waarbij wij het gehele menu voor onze rekening zouden nemen, maar men bleef bij de beslissing van de chinees. Dus we hebben toch maar aangekondigd dat we niet mee gaan. We vieren kerstavond met onze kinderen en de kerstdagen vullen we dan wel op onze eigen manier in. En volgend jaar zullen we onze eigen nieuwe kersttraditie ontwikkelen. Toch vind ik het heel erg jammer dat ons traditionele familiediner ter ziele is gegaan

 plaatje van internet


As long as I can remember we had Christmas Dinner at my mum's place. When we were younger, she used to do the cooking, later we all joined in and did our part. The last couple of times there was some grumbling from certain familymembers and this year they announced they'd rather go for a meal to a chinese restaurant with the family then have the stress of a family christmas dinner. We were so shocked that we agreed at first, but realized very soon that this is not how we want to celebrate our christmas diner. With all due respect to the Chinese and the people who love to go there for their Christmas dinner,  I love the bustling in the kitchen together and the stress that goes with it. My daughter also hates the idea as she is even more traditional about Christmas as I am. We suggested taking on the entire Christmas dinner over at our place and doing the cooking, but they wouldn't budge, they wanted to go the Chinese restaurant. So we called it off, we'll be spending time with our children on Christmas Eve and enjoy our Christmas together and next year we'll start our own new Christmas tradition. But I still think it's a shame this one has ended.


14 opmerkingen:

Sandra1968 zei

Ik kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent dat deze traditie ophoudt te bestaan. En ik vind het een leuk idee dat jullie daarom jullie eigen traditie zullen ontwikkelen.
Liefs, Sandra

Home and Lifestyle zei

Kerst bij de Chinees...nee, daar heb ik ook geen beelden bij! Jammer dat het zo moet gaan, tijdens de kerstdagen zullen je gedachten toch naar eerdere jaren teruggaan toen jullie zo gezellig en volgens traditie met elkaar de kerstdagen vierden.

Ik wens je een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

Sandra zei

Ben het helemaal met je eens, dat kerst eerst en vooral een familie-gebeuren moet zijn en een diner bij de chinees is ook niet mijn idee van een intieme familie sfeer, toch sneu dat, ondanks jullie aanbod om het hele diner bij jullie te laten doorgaan, er niet op ingegaan werd.
Maak er toch nog een fijne en gezellige kerst met jullie gezinnetje van, van hier uit schenk ik jullie een warme groet
Sandra

Sannah zei

Yep, snap je helemaal.
Toch vervelend dat het dan als een bom moet barsten, gaat 't nog effect op t contact onderling hebben ..
En wie weet is een eigen nieuwe traditie wel een heel goed idee!

It's me zei

Tja......ik zou gewoon lekker mijn moeder uitnodigen en lekker kerst gaan vieren......toch ?? het zijn twee dagen......en goede vrienden .....heerlijk je eigen gezellige kerst......maar ik sla ook over hoor dit jaar......zou niet weten wat ik zal doen...mijn eerste kerst zonder mijn moeder....pfffffff.....ik denk dat ik een winterslaap ga doen......van kerstavond tot 2 janiari....xxx...

Tanja zei

Weetje draai het om misschien is dit wel juist de voorbode voor jou kersttraditie samen met je dochter. Maak er een nieuwe van, dat heb ik ook gedaan en als was het soms moeilijk het heeft ook wel weer wat.

Sterkte meis,
dit zijn van die dingen die jammer genoeg gebeuren in heel erg veel families!

Liefs
Tanja

lia zei

Weet je, soms gaan tradities over. Wij gingen ook altijd met mijn ouders en zussen of uit eten of we maakten zelf wat. Maar op een gegeven moment waren mijn ouders overleden en mijn eigen kinderen werden groter, dus voortaan vier ik kerst met mijn eigen kinderen en dan zijn we ook al met zijn achten. En dat is soms ook schuiven, want al die kinderen hebben dus ook weer schoonouders. En die hebben ook weer andere kinderen. En dit jaar kunnen ze voor zover het nu duidelijk is niet allemaal tegelijk. Kortom ik zie tegenwoordig wel hoe het loopt.

Maak er wat van hoor.
Groetjes Lia

Elly's kleine idylle zei

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je hier moeite mee hebt !!
Uit eten gaan op een van de kerstdagen is ook niet mijn ding...het is meestal zo druk en je word bijna de tent uitgeken als je te lang aan tafel blijft zitten.... want er staan al weer nieuwe gasten te wachten..Brr.
Gewoon je eigen traditie vast houden en mischien zien zij het volgend jaar wel in dat het toch leuker was om samen weer kerst te vieren volgens familie traditie..
Fijn weekend....Elly.

Brad zei

Brigitta,
I understand exactly how you feel and would react the same.
I wish you a very happy Christmas any way you spend it.
Brad

Mariette VandenMunckhof-Vedder zei

Lieve Brigitta,

Jámmer dat één persoon zo roet in het eten kan goeien en dat je broer ook nog hierin meegaat. Want het opgeven van zo'n meningsvolle, warme en mooie traditie schept geen ruimte voor iets ervoor in de plaats. Een etentje bij de chinees heeft totaal niks met Kerst te maken. Het is en blijft een mooi familiefeest en juist om de familiebanden hecht te houden is het zo'n mooie traditie. Echt jammer, ik kan me heel goed inleven in je gevoelens. Ook wij deden dit in Nederland altijd. Op eerste Kerstdag bij de ouders en tweede Kerstdag bij de schoonouders en dan het jaar daarop wisselen. Móóie en blijvende herinneringen!
Sterkte in je strijd om mooie en kostbare familie traditie's te behouden en kompliment voor je lieve dochter. Een pracht meid in deze! Zij ziet het tenminste wèl in.

Liefs,

Mariette

Brendaxx zei

Ooh meid, kan het me helemaal voorstellen dat je teleurgesteld bent! Ik ben zelf ook van de tradities en voel helemaal met je mee! ik hoop dat je een nieuwe traditie gaat beginnen, wel moeilijk natuurlijk,maar je dochter helpt je er wel doorheen.Het komt helemaal goed joh!:)
Groetjes,Brenda

parenting articles zei

lovely~

parenting articles

avide zei

Het vervelende van tradities is dat het verwachtingen schept. Mijn traditie is dat ik elk jaar laat komen wat komt. Dit is elke keer weer anders en verrassend. Het liefst ben ik samen met mijn partner en mij dochter. Toch wil ik dat zij ook haar eigen weg erin kiest. Ik hoop alleen dat zij niet in as schoonfamilie verstrikt zal raken, maar het zal altijd haar keuze zijn. Waar het naar mijn mening vooral omgaat is van elkaar te houden en elkaar de ruimte gunnen.

loes de groot zei

ik kan me dat heel goed voorstellen!!!
maar super dapper dat je jullie je eigen tradities gaan ontwikkelen !!! chinees hoe verzinnen ze het .....